VEČNA CABREUVA

Danes v kopalnici odstranjujemo parket, cabreuvo km 31, ki sodi med dimenzijsko bolj stabilne in izjemno trde drevesne vrste. Pred sedemnajstimi leti, ko smo polagali parket v kopalnico, so se nam smejali, rekoč: »Pa saj parket ni za v kopalnico. To bo vse odstopilo. V kopalnici je vlaga! Kje si pa še videla parket v kopalnici?«  Pa sem si mislila svoje, saj sem verjela, da je parket Listone Giordano drugačen, najboljši. Sedemnajst let je držal in še vedno drži, kot prvi dan, tudi če se je občasno kaj razlilo in polilo. Največja žalost pri vsej obnovi pa  je, da se parket odstranjuje zaradi zamakanja iz odtočne vodovodne cevi, lahko bi rekli , nestrokovnosti vodovodarja  in povzroča škodo v spodnjem stanovanju. Slaba plastika očitno dotraja, napačen vodovodar pa doda svoje, zato pozor pri izboru vodovodarja. Za dober parket in vgradnjo poskrbimo mi.

Cabreuva km 31 je po barvi podobna evropskemu orehu, po trdoti pa ga precej prekaša. Gre za listavec z latinskim imenom Mirocarpus Frondosus, ki raste v južni Braziliji, Paragvaju in Argentini. Les drevesa je čokoladno rjave  barve z izrazitimi letnicami, ki poudarjajo strukturo lesa. Da bi zagotovili barvno uniformnost, se izvaja selekcija osnovne surovine na svetlo, srednjo in temno. Tako kot tudi druge tropske drevesne vrste, je tudi  Cabreuva nagnjena k oksidaciji. Pod vplivom UV žarkov se različni toni rjave barve izenačijo, morda na začetku parket malce potemni, ko pa ga redno boža sonce, pa cabreuva rada posvetli.  Sprememba barve na prvi pogled ne bo opazna, zaznamo jo le, ko odstranimo omare, ki so parket prekrivale vrsto let.  Nekatere skrbi, da bo zaradi oksidacije parket nekje temnejši, drugje svetlejši, a bojazen je odveč, saj so prehodi zelo nežni in na oko neopazni.

Kljub temu, da je obdobje rjavega parketa mimo, Margaritelli za izbrane stranke še vedno izdeluje parket v barvi cabreuve. Na voljo je  v dveh obdelavah, lakirani in oljeni. Lahko bi rekli, da je cabreuva večna. Zaradi izjemne trdote se poškodbe na oljeni cabreuvi poznajo le minimalno. V primeru, da jo zanemarimo in parketa redno ne premazujemo, postane bolj siv, a sivina izgine ko ga ponovno nahranimo z oljem.  

Tropske drevesne vrste, ki jih uporabljajo pri proizvodnji dvoplastnega  parketa Listone Giordano izhajajo iz kontroliranih sečenj in gozdov, kjer se trajnostno gospodari, zato lahko našim strankam, brez slabe vesti, ponudimo najkakovostnejši dvoplastni parket na svetu. Listone Giordano je več kot parket.

 

Comments are disabled.