Talno gretje in parket

Vsaka drevesna vrsta ima svoje značilnosti, ki so podane v toplotni upornosti zaključnega sloja (pišite nam in poslali vam bomo tehnične liste). Načeloma pa velja, da je, bolj kot skupna debelina parketa, pomembna kvaliteta izdelave parketa, ki zagotavlja, da pri spremembi temperature in vlažnosti lesa, plemeniti sloj lesa ne bo počil ali se odlepil od podlage.

 

Gotovi dvoslojni parket na brezovi križno vezani plošči je idealen za polaganje na talno gretje. Brezova križno vezana plošča omogoča dimenzijsko stabilnost, prečni rezi pa boljše prehajanje toplote in večjo prilagodljivost parketa.

Protokol izvedbe talnega gretja pred polaganjem parketa

Pred polaganjem parketa je obvezna izvedba dvojnega ciklusa pregrevanja estriha. Na tak način estrih poči, preden je obložen s parketom. Razpoke mora polagalec pred polaganjem zašiti.

 

Pred polaganjem je obvezna meritev vlage estriha. Priporočena vlažnost pred polaganjem parketa je med 1,7 – 2% pri cement betonskem estrihu, ter 0,2 – 0,5% za anhidritni estrih. Stranka mora obvezno izvajalca seznaniti o tipu estriha.

 

Ciklus segrevanja izvedemo šele po tem, ko se estrih nekaj časa suši po naravni poti. Pospešeno sušenje dosežemo, če v prostor postavimo kondenzatorje, kjer se odlaga odvečna vlaga.

 

Po predpisanem času mirovanja estriha je potreben poskusni zagon ogrevalnega sistema, ki ga opravimo na naslednji način:

 

  • Estrih ogrevamo s postopnim dnevnim zviševanjem temperature približno 2°C na dan, dokler ogrevalna tekočina – voda – ne doseže temperature 35-40°C.
  • Temperaturo zvišujemo postopoma, dokler ne dosežemo temperature pri kateri se bodo pozneje ogrevali prostori. Estrih ogrevamo pri najvišji temperaturi vsaj dva tedna (ogrevalna voda ima temperaturo približno 35°C). Nato pričnemo s postopnim zmanjševanjem temperature ogrevanja (po 5° C na dan).
  • Sledi izklop talnega ogrevanja za 10 dni in počakamo, da se vlaga ponovno porazporedi po debelini estriha. Ponovimo postopni zagon talnega gretja s postopnim zviševanjem temperature.
  • Talno gretje naj bo vklopljeno nekaj dni na najvišjo temperaturo.
  • Ponovimo postopni izkop sistema talnega ogrevanja.
  • Parket lahko polagamo nekaj dni po izklopu talnega gretja, ko je temperatura na površini estriha med 15 in 18°C.

 

Pred polaganjem talne obloge se priporoča uporaba veznega premaza, ki omogoča boljši oprijem med parketom in podlago. Svetujemo izbor ekoloških silan lepil.

Na kaj moramo biti pozorni pri polaganju parketa na talno gretje?

Površina estriha, ki je izdelan po proizvajalčevih navodilih in standardih, naj bo ravna, gladka in trdna, estrih pa kompakten in suh. Cevi z ogrevalno vodo se polagajo vsaj 3,5 cm pod površino estriha, da je lahko razporeditev toplote enakomerna. V primeru, da cevi niso nameščene na ustrezno globino, lahko estrih razpoka, možen pa je tudi nastanek drobnih režic med posameznimi deščicami parketa.

Pomembno!

Pred polaganjem moramo preveriti vlažnost parketa. Dovoljena vrednost lesne vlažnosti pred polaganjem je 9 ± 2%, od tega naj bi približno 80% lesa vsebovalo srednjo vrednost. Gotovi parketi so praviloma tovarniško pripravljeni na ustrezno stopnjo vlage.