Gotovi parket

Gotovi parket je izraz, ki označuje vse vrste parketa, ki so tovarniško pripravljeni za hitro polaganje brez predhodnega brušenja in lakiranja. Listone Giordano je prvi dvoslojni gotovi parket na svetu. V Slovenijo smo ga pripeljali konec devetdesetih let, a takrat so se mnogi nasmihali, češ,  da ne gre za pravi parket, saj ima le 5 mm masivnega lesa. Danes, po več kot dvajsetih letih, je gotovi parket skoraj edina vrsta parketa, ki se še sploh proizvaja, a potrebno je izpostaviti nekaj razlik, saj je med posameznimi parketi precej razlik. 

 Gotove parkete lahko razdelimo na dvoplastne (dvoslojne) in troplastne parkete (troslojne), pri čemer je troplastni dimenzijsko manj stabilen od dvoplastnega na brezovi križno vezani plošči.  

Troslojni parket

Troslojni parket imenujemo tudi panelni parket. Lahko  se lahko polaga z lepljenjem, na klik ali plavajoče z lepljenjem stikov. Prednost panelnega parketa je, da je polaganje zelo hitro ter da omogoča preplastitev obstoječe talne obloge brez večjih stroškov. Svetuje se uporaba dodatnega sloja zvočne izolacije, ki  omili prenos zvoka in ropotanje pri hoji.

 

Slabost panelnega parketa, položenega na plavajoči način pa je slabša absorpcija zvoka. Parket se obnaša podobno kot laminat. Pri hoji se lahko pozibava in sledi ravnini naše podlage ter prenaša zvok.

 

Podpora je ponavadi sestavljena iz dveh plasti, kjer je osrednja plast iz mehkejšega bora ali vrbe, spodnja tanjša plast pa iz tršega lesa, ki preprečuje večje zvijanje in deformacijo parketa. Da doseže dimenzijsko stabilnost je parket praviloma debeli 14 ali 15 mm. V primeru polaganja na talno gretje je toplotna prevodnost manjša od optimalne prevodnosti tehnološkega parketa.

 

Gre za parkete nižjega cenovnega razreda, ki so izdelani z lepili, ki lahko vsebujejo večje količine formaldehida in drugih zdravju škodljivih hlapljivih organskih spojin.

Dvoslojni parket

Dvoplastni ali dvoslojni parket je sestavljen iz dveh plasti pri katerem je lahko ena plast iz večplastne brezove križno vezane plošče, kjer govorimo o tehnološkem parketu, lahko pa gre za preprosto obliko dvoslojenga parketa, kjer je masivni del zalepljen na smrekovo podlago ali podlago iz mdf-a. Med obema tipoma dvoslojnih parketov je velika razlika v dimenzijski stabilnosti, higroskopskem obnašanju, odpornosti na vlago in termični prevodnosti.

Parket na HDF plošči

 

Osnova parketa je lepljena plošča iz zmletih lesenih vlaken. Pri lepljenju uporabljajo sintetična termoreakivne smole različnih vrst. Parket na HDF ali MDF podlagi ima praviloma tanek sloj plemenitega sloja lesa. Tudi laminat ima enako vrsto podlage. Talne obloge izdelane na HDF podlagi so manj odporne na spremembe vlažnosti in so bolj nagnjene k upogibanju. Vsebnost lepila je višja kot pri drugih podpornih plasteh, zato je smiselno preveriti raven emisij formaldehida in drugih hlapnih organskih delcev.

Parket na smreki

 

Pri parketu na smreki je podporna plast narejena iz ene plasti smreke. Njegova prednost je, da je cenejši, a je tehnološko veliko man odporen na vse vplive in je tudi dimenzijsko manj stabilen.

Dvoslojni tehnološki parket

 

Podlaga, ki nudi največjo stabilnost, najboljšo termično prevodnost in najprimerneje prenaša zvok  je križno vezana brezova plošča. Letnice breze potekajo pravokotno ena na drugo in nudijo najboljšo dimenzijsko stabilnost plemenitemu sloju lesa. A pozor, tudi križno vezane plošče so različne kvalitete, saj so  sestavljene iz različnih drevesnih vrst ter jih povezujejo različna lepila. Med najboljše sodi brezova križno brezova plošča, ki jo pri izdelavi parketa uporablja tudi proizvajalec Listone Giordano