Zdravju prijazen parket

Antibakterijska zaščita

Les je naraven material, ki deluje antibakterijsko in preprečuje razmnoževanje bakterij na svoji površini.  Na obdelani leseni površini bakterija salmonele lahko preživi le nekaj minut, medtem ko se na površinah iz plastike lahko celo razmnožuje.

Brez topil

Tla, obdelana s sintetičnimi topili, običajno sproščajo hlapljive snovi v stanovanju še več let po tem, ko so bila položena. Čeprav v manjši meri lahko tudi laki na vodni osnovi predstavljajo enako nevarnost.

Listone Giordano skrbno pazi na vse materiale, ki se uporabljajo pri izdelavi lesenih tal, in uporablja samo ekološke in nestrupene izdelke. Izredno pomembna je tudi izbira zaščitnega sloja parketa. Izredno odporni laki Naturplus, Mattplus in Xplus se v posebnem postopku na les nanašajo z uporabo ultravijolične svetlobe.

Za razliko od običajnih in najpogostoje uporabljenih lakov se pri lakih Listone Giordano ostanek odstrani v 100% suhi obliki, kar pomeni, da v ozračje niso izhlapela nobena topila.

Brez konzervansov

Konzervansi, kot je na primer Pentaklorofenol, se pogosto uporabljajo kot razkužilo in pesticid. Proizvajalci in prodajalci lesa jih uporabljajo v zgodnjih in vmesnih fazah za ohranitev lesa, ko je ta še svež ali kadar je skladiščen dlje časa.

Listone Giordano lahko zahvaljujoč dejstvu, da nadzoruje celoten proizvodni proces od začetka do konca, zagotavlja le naravno obdelavo lesa in tako skrbi za vaše zdravje v notranjih prostorih.

Brez formaldehidov

Formaldehid je hlapna organska spojina, ki je v naravi prisotna v zelo majhnih odmerkih. Zaznamo ga v najrazličnejših živih organizmih, tako rastlinskih kot živalskih, v sadju in gobah, mesu, ribah in mlečnih izdelkih. Če je v zraku v koncentracijah nad določeno mejo in če smo mu izpostavljeni dlje časa, je lahko škodljiva za pljuča in ogroža zdravje ljudi. Kot se pogosto zgodi, je vzrok težave presežek.

Formaldehid hlapljiva in sicer naravna spojina, ki pa je v večjih koncentracijah izredno strupena. Najdemo ga v predmetih za vsakdanjo uporabo kot so ličila, papir, smola, detergenti, zdravila, tkanine in tako naprej. Najdemo pa ga tudi v lakih in lepilih, zato pogosto formaldehid izločajo pohištvo in gradbeni materiali. Brez pravilnega zračenja lahko tako v prostorih formaldehid preseže vrednosti, ki škodujejo zdravju ljudi.

Listone Giordano izvaja zelo stroge teste prisotnosti formadehida na vseh stadijih prosizvodnje. Zaradi svoje stroge politike so njihovi prkati certificirani tudi s po desetkrat nižjimi vrednosti formaldehida od najstrožjih evropskih predpisov.

Brez sevanja

Izpostavljenost ionizirajočemu sevanju je v okolju nekaj običajnega, a znotraj vrednosti, ki so običajna za naravno okolje. Večje vrednosti sevanja so lahko nevarne za zdravje. Sevanje lahko sproščajo gradbeni material in izdelki za domačo rabo. To dejstvo pogosto zanemarimo predvsem zaradi pomanjkanja predpisov, ki bi natančno določali dovoljene meje.

Pri Listone Giordano so se samoiniciativno odločili za izredno strog nadzor nad surovinami, ki bi lahko povzročalo sevanje iz surovin in končnih izdelkov.

Biosfera Listone Giordano

 

Z lastnim certifikatom Biosfera želi Listone Giordano med svoje stranke širiti kulturo okoljske odgovornosti in vzpodbuja nakup certificiranega lesa. Sistem označevanja temelji na naravi in človeku prijaznih materialih, ki izhajajo iz preverjenih virov.

Firenze
MICHELANGELO-hrast-parket
Tik