Muzej Pieta Rondanini Michelangelo

Podpornik umetnosti

Raziskovalni duh, ki prežema blagovno znamko Listone Giordano, je leta 2000 prispeval k ustanovitvi Fundacije Guglielmo Giordano. Fundacija, ki je posvečena spominu na profesorja Guglielma Giordana, je bila ustanovljena s posebnim ciljem spodbujanja razvoja prav na področjih, na katerih je priznani italijanski strokovnjak za les opravljal svoje raziskave.

 

Fundacija izvaja ambiciozen raziskovalni program o rabi lesa na treh specifičnih področjih:

Okolje – S fokusom na les kot surovino in gozdarski vir, ki ga je treba zaščititi ter z njim trajnostno upravljati v kontekstu lokalnega naravnega okolja.

Tehnologija – S fokusom na proučevanju lesenih konstrukcij v arhitekturi.

Umetnost – S fokusom na raziskvanju uporabe lesa v vizualnih umetnostih, kot sta slikarstvo in oblikovanje ter restavracije lesenih umetniških del.

 

Fundacijo že vrsto let vodi Andrea Margaritelli, ki s svojo ljubeznijo do  umetnosti aktivno deluje na področju ozaveščanja pomembnosti trajnostne obnove gozda in ustvarja most med zgodovinskimi deli človeka in tehnologijo prihodnosti v lesni industrije.

Izobraževalne dejavnosti Fundacije Guglielmo Giordano so usmerjene v arhitekturne, umetniške in tehnološke teme. Kulturne prireditve in razstave, ki jih promovira Fundacija, so izraz ljubezni do lepote.

Villa Spinola

Sedež fundacije se nahaja na umbrijskem podeželju, starodavni Villi Spinoli z bogato zgodovino, ki je v lasti družine Margaritelli.

 

Vila Spinola je predstavlja primer luksuzne rezidence poznega 17. stoletja. Stoji ob starodavni  rimski poti do Perugie in nosi ime po kardinalu Ugu Pietru Spinoli, ki je bil papeški legat. Poznana je po svoji bogati zgodovinski preteklosti in njenih pomembnih gostih, saj je gostila  tudi papeža Leona XIII.

 

Vila se nahaja v čudovitem parku, do nje pa se pripeljemo po kolovozni poti drevoreda borovcev. Samo poslopje je obnovljeno na način, da ohranja vse prvine starodavne vile. Med najbolj dragocenimi deli, ki jih hrani so nedvomno zgodovinska pisma Karla V. njegovi skrivni hčeri Thadeae in dolgo časa izgubljeno umetniško delo Pinturicchia »Bambin Gesu delle mani«.

 

Leta 2009 je park vile obogatil leseni kiparski stolp, ki ga je zasnoval Michele De Lucchi, arhitekt in oblikovalec, kateremu je les neizčrpen vir za ustvarjanje novih oblik in konstrukcij.

Pinturicchio – Bambin Gesu delle Mani

 

Slika priznanega avtorja Pinturicchia je v lasti družine Margaritelli.

 

Renesančna mojstrovina priznanega Pinturicchia  je  dolgo iskana slika, ki je krasila rezidenco papeža Aleksandra VI Borgie in je veljala za pogrešano. Verjetno je bila iz papeških prostorov odstranjen zato, ker je prikazovala papeža s svojo ljubico in otrokom. Kopija slike je pripomogla, da so ob najdbi le dela slike ugotovili, da gre  za več kot 500 let izgubljeno sliko slavnega slikarja, ki prikazuje otroka in roke, za katere niso vedeli, komu pripadajo. S sliko Bambin Gesu delle mani je skrivnost razkrita. Roke namreč pripadajo papežu Aleksandru Borgi, otrok poimenovan Gesu pa naj bi bil sad prepovedane ljubezni z lepotico tedanjega časa Gulio Farnese.

 

Danes mali bambino potuje po razstavah, in navdihuje ljubitelje renesančne umetnosti.

 

Več o sliki si lahko preberete v revij ONE.

Michelangelo, Rafael, Leonardo

 

Fundacija Guglielmo Giordano je sponzorirala in organizirala nekatere najpomembnejše mednarodne razstave, posvečene genijem italijanske renesanse, kot so Michelangelo, Raphael in Leonardo.