PARKET IN VLAGA

Optimalna relativna zračna vlažnost v prostoru je med 40 in 60 odstotkov. Tako za nas, kot tudi za parket.

V jesenskem in zimskem času imamo v prostorih lahko težave zaradi prenizke vlažnosti, saj z ogrevanjem prostorov izsušujemo zrak. Za nas to pomeni izsušeno sluznico in kožo, občutek suhih oči, praskanja v grlu in seveda več prahu in alergij.

Kaj pa za naš parket?

Odgovor je v veliki meri odvisen od tega, kakšen parket imamo. Dejstvo je, da les reagira na spremembe vlažnosti v prostoru. Ob prenizki vlažnosti se razsuši in med parketnimi deščicami nastanejo špranje. Ob previsoki vlažnosti pa se lahko napne. Oboje vidimo na spodnji sliki.

Koliko se bo parket razsušil ali napel, je seveda odvisno od več dejavnikov, na primer od drevesne vrste, tehnologije izdelave parketa, velikosti desk…

Podlaga, ki omogoča maksimalno dimenzijsko stabilnost parketa, je brezova križno vezana plošča. Le ta zagotavlja maksimalno možno stabilizacijo masivnega lesa. Spodnja slika prikazuje razliko med masivnim parketom in parketom na brezovi križno vezani plošči ob stiku z vodo.

Naše izkušnje kažejo, da ljudje parekt izbiramo predvsem po barvni, kar je seveda smiselno, saj je to tisto, kar bomo leta in leta gledali. Vendar, kot pravi Mali princ: “Bistvo je očem nevidno.” Veliko pozornosti moramo nameniti tudi tehnologiji, po kateri je parekt narejen in materialom, ki so za izdelavo in polaganje parketa uporabljeni. Parket polagamo v prostor za zelo dolga obdobja in zelimo, da bo lep leta in leta ter da bo v naš dom prinesel naravo. Zdravo in prijetno.

Comments are disabled.