OKSIDACIJA PARKETA

sprememba barve parketa

Za parket je značilna barvna raznolikost posameznih deščic, ki se, ko so postavljene skupaj, zlijejo v homogeno barvno celoto. Vsaka  deščica s svojim tonom in strukturo predstavlja edinstveni element, ki je delo narave enega  stoletja.  Les pod vplivom UV žarkov oksidira oz. spremeni barvo. Pri evropskih drevesnih vrstah kot so hrast, javor in jesen, je ta sprememba nežna, pri tropskih pa precej bolj intenzivna.

Oksidacija hrasta

Za hrast, ki je najbolj priljubljena evropska drevesna vrsta, pravimo, da dobi toplejšo jantarjevo barvo ali da porumeni. A tovarniško lakiran hrastov parket, ne bo postal tako rumen ali rjavorumen, kot njegov masivni sorodnik, ki je bil položen pred več kot tridesetimi leti. Industrijski lak namreč vsebuje tudi UV filtre, ki omilijo intenziteto, a oksidacije ne morejo popolnoma zaustaviti.  

Listone Giordano je zasnoval obdelavo Invisible Touch, kjer hrast ne oksidira na rumeno, temveč svetli. Več o obdelavi si lahko preberete tukaj.

Sprememba barve tropskih drevesnih vrst

Tropske drevesne vrste je težje barvno nadzorovati, saj jih naravna svetloba prisili, da pokažejo barvo, ki jo skrivajo v sebi. Pravimo, da je njihova oksidacija intenzivnejša. Za večino vrst kot so cabreuva, iroko, doussie in morado  je značilno, da ob stiku z naravno svetlobo precej  potemnijo, a če na parket pada naravna svetloba, torej če bo parket položen ob oknu ali pod njem, kjer okna nimajo dodatne UV zaščite, se lahko zgodi, da čez deset ali več let opazimo, da naš temni parket pod kuhinjskimi elementi ni več tako temen, kot je v ostalem delu stanovanja. Sprememba barvne intenzitete v samem stanovanju praviloma ni opazna, saj so prehodi nežni in počasni. Do intenzivne spremembe pride le, ko pogledamo pod elemente, ki so bili popolnoma zakriti, zato nas pod kuhinjskimi elementi ali preprogami parket spominja na čase pred oksidacijo.

Posebna je tikovina

Tikovina pa je izjemna tudi na področju barve, saj se ne obnaša kot ostale tropske drevesne vrste. Večkrat se namreč zgodi, da novega lastnika sprva z barvo preplaši, češ, da ni naročil takšne, saj so deščice barvno zelo nehomogene, prisotne pa so tudi rjave in zelene lise. A barva, ki jo skriva tikovina v sebi, se pokaže šele čez čas, ko jo oplazi sonce in jo nato boža vrsto let. Temnejše lise pod vplivom sonca izginejo, hladna rjava barva pa se spremeni v medeno rjavo, šele tikovina pa zasije v vsej svoji lepoti.

Wenge rad posvetli

Wenge je temnejša tropska drevesna vrsta, ki sprva potemni, kasneje pa pod vplivom UV žarkov intenzivno svetli. Tovarniško lahkiranemu wenge-ju dodajo pigmente, ki stabilizirajo barvo, oljen wenge pa pod močnimi reflektorji ali naravno svetlobo intenzivno svetli in lahko doseže rumen odtenek, zato ga je potrebno naoljiti s toniranimi olji.

Nasveti za enakomerno barvo

Pred nakupom parketa se pozanimajte o končni barvi, da boste zadovoljni s svojim izborom. Oljen parket zahteva redno nego, lakiran parket pa ne.

Svetujemo vam, da nekaj mesecev po polaganju ne namestite preprog, temveč dopustite parketu, da spremeni svojo barvo. Tako se boste izognili nastanku barvne linije pod preprogo. V primeru, da nimate UV stekel, na panoramska stekla namestite žaluzije, ki bodo omilile oksidacijo parketa.

Nasveti za enakomerno barvo

 

Comments are disabled.